Odsprzedam logo za 40zl, ja pokryje koszty wysyłki (niestety nie posiada taśmy dwustronnej). Czyli koszt około 30 zł. Logo tylko na chwilę zostało przyklejone i dlatego nie posiada taśmy.
problem z turbinĄ (chyba)
Zwiń
X
-
problem z turbinĄ (chyba)
witam wszystkich na forum od wczoraj stalem sie posiadaczem skody octavi z silnikiem 1.9 tdi pd 105konikow rok 2005 nie powiem bo autko podobalo mi sie zawsze i wkoncu je mam i oczywiscie jestem zadowolony
zastanawia mnie jednak odglos jakby syreny karetki w oddali podczas jazdy nie wiem co sie dzieje przy dodawaniu gazu zaczyna sie to dziac wiec wnisokuje ze to turbina a moze tak ma byc nie mam pojecia posiadam disla 1 raz ale wydaje mi sie ze jest jednak cos nie tak auta ma kopa nie powiem dotychczas jezdzlem passatem 1.8t 150 i oge smialo powiedziec ze nie narzekam na bvrak mocy w skodzie jednak ten dzwiek jakby syreny w oddali mnie zastanawia
mam nadzieje ze mi ktos pomoze
pozdrawiam
-
-
Maicroft, jezeli slyszales o tym to moze mi pomozesz bo naprawde dreczy mnie ta sprawa a pozatym widze ze masz skode 2.0 tdi 140 a ja wlasnie zastanawiam sie nad wstawieniem chipa do swojej powiedz mi czy daje rade ta skodzinka ze 140 kucykami i czy warto zainwestowac w tego chipa
dzieki za pomoc
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukaszMaicroft, jezeli slyszales o tym to moze mi pomozesz bo naprawde dreczy mnie ta sprawa a
Zamieszczone przez lukaszzastanawiam sie nad wstawieniem chipa do swojej powiedz mi czy daje rade ta skodzinka ze 140 kucykami i czy warto zainwestowac w tego chipaO rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftKaretka, a ile razy ja juz to slyszalem
Ile to auto ma przebiegu i czy to jego pierwsza turbina??
Pytam, bo wczoraj miałem wymieniana turbine na nówke sztukę i pojawił mi się dokładnie taki dźwięk przypominający ciche "wycie" karetki, którego wcześniej nie miałem.
Jakieś sugestie??Leon ALH
Komentarz
-
-
kiedy dodaje gazu na bardzoniskich obrotach zaczyna wyc na poczatku naprawde myslalem ze to karetka i caly czas patrzylem w lusterko i wtedy spostrzeglem sie ze to wlasnie turbina wydaje taki odglos na bardzo niskich obrotach . moja diagnoza jest jedna jest poprostu szpara na laczeniu gdzies na turbinie i ucieka gdzies powietrze ale to tylko gdybanie poprostu trzeba wybrac sie do jakiegos mechaniola tyle narazie
Komentarz
-
-
Witam.
Mi tez tak turbina zaczela gwizdzec - dopre okreslenie "jak karetka w oddali". Wczesniej nic takiego nie bylo, w octavi I turbine powinno byc wyraznie slychac po dobrym wcisnieciu gazu ale wtedy gdy porzadnie zabiera sie do roboty, do 1,5-1,6 tys rpm powinno byc cicho... tylko ile ja juz widzialem aut z tdi i z piszczaca turbina...
W przyszlym tygodniu zajze pod maske i dam odpowiedz...moim zdaniem i taka mam nadzieje ze to nieszczelnosc na polaczeniach przewodow.
Jaki masz przebieg?Pozdrawiam
Komentarz
-
-
u mnie jest 130 tys przebiegu i tak wlasnie wyje i najlepsze jest to ze dzisiaj bylem u mechanika na wymianie paskow i powiedzialem mechanikowi zeby osluchal i powiedzial co moze byc powiedzial ze to normalne hehe nie wiem co jest grane ale wpienia mnie to wycie na maxa czekam na kogos innego odp moze ktos bedzie wiedzial fakt jest jeden ze to wycie slychac tylko na niskich obrotach moze faktycznie olej nie wiem? ale za tydz jade na zmiane olejow wiec zobaczymy czy bedzie tak samo pozdro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukaszale za tydz jade na zmiane olejow wiec zobaczymy czy bedzie tak samo pozdro
Raczej nic się nie zmieni :? . U mnie na początku "puchacz" "karetka" itp. odgłosy , występowały tylko pod obciążeniem ,w zakresie obrotów od 1800 - 2400 , na luzie żadnych jęków .
Obecnie niezależnie od temp silnika ,czy to na luzie , czy podczas jazdy słychać " R- kę"
Dzwięk jest słyszalny raczej przy powolnej jeżdzie , przy wyższych prędkościach obrotowych slinika ( pedał w podłodze) już go nie słychać :szeroki_usmiech
Również ciekawi mnie co jest przyczyną występowania tego dzwięku . Serwis twierdzi ,że TTTM , ale ........dlaczego ? na to pytanie nie są wstanie odpowiedzieć ( chociaż nie tylko na nie :P )
Moja prywatna teoria to : zabrudzony układ recyrkulacji spalin ,bądż jakiś element z nim związany .
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroftkucol, No tego skad ten dzwiek sie bierze nie wiem. Zastanawiam sie czy nie jest to kwestia przewodow olejowych do turbiny, poniewaz u siebie zauwazam taka prawidlowosc, ze jak silnik jest zimny to slychac takie wycie, a jak jest cieply to juz tego nie ma. Inna gestosc oleju oraz jego cisnienie.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Ja po 75 kkm musiałem wymienić turbinę, bo stara się rozpadła w czasie jazdy. Wcześniej rzeczywiście był poranny puchacz, teraz już go nie ma... Aby się uspokoić proponuję Ci odwiedzenie jednego z uznanych tunerów. Zrobisz pomiar, porozmawiasz, oni nie jeden silnik słyszeli, znają się
Osobiście radzę Ci zrobić program i cieszyć się większą mocą. Sam tak zrobiłem i jak wiele osób to powtarza, żałuję każdego dnia, kiedy jeździłem bez programu :diabelski_usmiech
Pozdr.Perfee
149 KM / 313 Nm by Masters Tuning
Komentarz
-
-
jezeli wymienia sie turbo ,nalezy wymienic takze uszczelki te które były odkrecone na wydechu. W bardzo duzo przypadkach to "wycie karetki" cichnie lub wogóle zanika . Sprawdzone w kilku samochodach TDI lecz nie w autach Vag .Jest Skoda Octavia 1,9 tdi Jest Seat Alhambra 1,9 tdi
Była Skoda Octavia 1.9 sdi , VW Passat b5 fl 1.9 tdi , Opel Vectra C 3.0 cdti
A mówiła mama -
"Ucz się synu na ginekologa, bo to i forsy dużo i ręce cały czas w cieple" - mruczał pod nosem kierowca TIR-a zmieniając w mroźną noc koło w naczepie.
http://campaign.scania.com/v8/
Komentarz
-
-
[O2]
Wstawiłem film na youtube. http://pl.youtube.com/watch?v=5NnCXAD17ns przy końcu słychać wycie. Jakość może być nie najlepsza, ale słychać o co chodzi. Prosiłbym o opinie co do tego hałasu.
[ Dodano: Pon 05 Sty, 09 15:47 ]
Odświeżę trochę ten wątek, ostatnio słychać cichą "karetkę" jak opisał Maicroft przy zimnym oleju. Przy rozgrzanym nie ma żadnego tego typu hałasu. Olej, który mam teraz wlany to Motul 5w30 507.00/504.00 LL. w bańce obok stoi i czeka na wymianę olej Castrol 5w40. Jest on dużo rzadszy od motula. Taką samo rzadki jak castrol jest mobil 5w30. Więc po wymianie oleju, może jeszcze w tym tygodniu okaże się czy powodem karetki jest gesty olej.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
Komentarz